Opakowania prozniowe na ubrania

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwalają im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i narzędzia do pakowania stosowane są zarówno do ich potrzeb, idąc na zapakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może wykorzystywać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub też stosuje pojemniki próżniowe zrobione z plastiku. W sukcesu pojemników najczęściej stosowane są specjalne pompki ręczne, które pozwalają na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i przynoszą jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób życia można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Tworzą one najczęściej uniwersalny rozmiar, więc ważna je użytkować także do zamykania butelek z winem, jak i do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino zapewne stanowić noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoce przez 2-3 dni.

Do codziennego użytku mogą stanowić ponad dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w określonych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w relacje od typu materiału oraz z miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa lub herbata, żywność przetworzoną, lecz jednocześnie warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso zapewne istnieć chronione w zamrażarce w odpowiednio niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z użyciem woreczków jest fakt, iż nie mają one za dużej powierzchni.